Historie

Oprichter van MDK

In 1996 werd MDK opgericht door oprichter en naamgever Marcel Duijvesteijn. Nadat hij enige jaren ervaring opgedaan had in het kweken van ficussen en monsteraplanten, richtte hij zich op de locatie aan de Zwethlaan in Honselersdijk ook op het kweken van luxe decoratiegroen. In 2006 breidde MDK haar bedrijf uit door een eigen locatie te openen in Ghana, waar tot op de dag van vandaag ook decoratiegroen, heliconia’s en diverse soorten potplanten worden verbouwd.

De grondlegger en oprichter van MDK is Marcel Duijvesteijn, de jongste telg uit een groot, Westlands gezin. In zijn geboortedorp Poeldijk groeide Marcel op tussen de druivenkassen, tomaten en anjers. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat stond het leven al in het teken van het kweken van planten en bloemen. Vroeg opstaan om tomaten te plukken of bloemen te bossen was dan ook de normaalste zaak van de wereld.

Gedreven door de passie voor tuinbouw startte Marcel met zijn broer op 1 oktober 1987 het bedrijf MDK Plants & Decorations in Delfgauw. Hier werden ficussen en monsteraplanten geteeld. In 1992 volgde de nieuwbouw aan de Groendalseweg in Bleiswijk in firmaverband met zijn broer, waar ook bloeiende potplanten werden geteeld. In 1996 besloot Marcel om uit de firma te stappen en om zelf verder te gaan aan de Zwethlaan 18 in Honselersdijk. In 1999 werd er een tweede bedrijf aan de Zwethlaan bijgekocht. In 2002 kon de buurman worden aangekocht en in 2003 volgde de nieuwbouw van 25.000 m². In 2005 werd er aangrenzend nog 12.000 m² aan de nieuwe kas aangebouwd, zodat de totale oppervlakte in Nederland zo’n 5 hectare werd. Het bedrijf werd ingericht met mobiele tafels voor de teelt van decoratiebladeren. Er werken inmiddels in Nederland zo’n 30 mensen.

In 2006 werd het bedrijf Ghana Flowers & Greens Ltd opgericht. In dat jaar werd er 20.000 m² gebouwd en in 2008 nog eens 80.000 m² voor de teelt van snijgroen en heliconia’s. Inmiddels worden er naast een grote diversiteit aan snijgroenproducten ook diverse soorten heliconia’s en potplanten gekweekt . Op dit moment staat er 25 hectare aan kassen en wordt er elk jaar nog verder gebouwd. Er werken inmiddels 170 mensen. Minimaal drie keer per week worden er goederen vanuit Ghana naar Nederland verstuurd. De snij-bloemen en groen worden de ene dag geoogst om de daaropvolgende dag al klaar te staan voor de verkoop in Nederland. De potplanten acclimatiseren enkele weken bij ons in de kas aan de Zwethlaan voordat deze verkocht worden.