MDK Ghana Flowers & Greens Ltd

Onze planten worden geleverd vanuit onze kwekerij in Honselersdijk maar de oorsprong van deze planten ligt bij ons productiebedrijf MDK Ghana Flowers & Greens Ltd. Gelegen in het Zuiden van Ghana, net ten Oosten van Accra. Ons bedrijf daar heeft een oppervlakte van 25 Hectare met ruimte voor toekomstige uitbreiding. Hier ligt de basis van de productie van onze grote groene kamerplanten onder andere Beautanic Lifestyle, de kleine groene kamerplanten (LovinGreen), tropische snijbladeren & tropische snijbloemen.

We werken hier dagelijks met een team van 150 enthousiaste medewerkers onder leiding van Marco Hoebe. Ons team is goed gemotiveerd om elke dag met plezier het beste uit zichzelf te halen en goed te zorgen voor de opkweek van de planten en snij gewassen.

Sociaal verantwoordelijk ondernemen

SOCIAAL VERANTWOORD ONDERNEMEN

We zien graag dat onze medewerkers met plezier naar hun werk komen. Daarbij geloven we ook in binding met het bedrijf, want alleen met elkaar zijn wij MDK Ghana. Daarom zijn we actief betrokken bij het welzijn van onze medewerkers in Ghana. We bieden hen naast een marktconform salaris (boven het minimum loon) en diverse extra’s. Hiermee willen we onze medewerkers een kans te geven een stabiele toekomst op te bouwen voor zichzelf en hun familie.

 

Vervoer

Het vervoer van onze medewerkers van en naar de farm wordt dagelijks door ons verzorgd. Op deze manier kan iedereen makkelijk en veilig naar het werk en thuis komen.

In dienst

Onze medewerkers zijn allemaal in vaste dienst bij MDK Ghana. We houden ons aan een strikte minimum leeftijd voor het verrichten van arbeid en het krijgen van een arbeidscontract. Al onze werknemers zijn daarom 18+. Bij ons werken relatief veel dames, zij zorgen primair voor het gezin in Afrika. Naast het salaris wordt er ook gezorgd voor de opbouw van het pensioen van de medewerkers.

Maaltijden

Wij vinden het erg belangrijk dat onze werknemers in Ghana dagelijks een voedzame maaltijd krijgen. Hiervoor werken we samen met een lokaal bedrijf gerund door twee dames die de lokale maaltijden voor de gehele staf bereidt. Wij bieden deze maaltijden geheel kosteloos aan. Hiermee hopen we onze mensen gezond en vitaal te houden.

Gezondheid

De medewerkers van MDK Ghana kunnen bij ziekte en- of fysiek ongemak terecht bij de ‘Godiac clinic’. MDK Ghana heeft daar de afspraak gemaakt dat de medewerkers hier terecht kunnen, de rekening van het bezoek en de behandeling wordt voldaan door MDK Ghana.

Opleiding

Wij bieden onze medewerkers de mogelijkheid cursussen te volgen, zoals agrarische trainingen en BHV-cursussen. Daarnaast staan wij ook open om studenten van de lokale universiteit te ontvangen en een stageplek aan te bieden.

Wellfair Foundation

We hebben onze medewerkers ondersteund in hun idee een ‘welfair foundation’ op te richten. In dit fonds wordt door de medewerkers geld ingelegd, dit geld wordt ook beheerd door de medewerkers zelf. Als iemand een lening nodig heeft kan hij deze aanvragen bij het fonds. Na overleg wordt de lening afgegeven met daarbij afspraken over terugbetaling. Deze lening wordt vaak gebruikt voor het bekostigen van begrafenissen, trouwerijen maar ook andere urgente zaken. MDK Ghana ondersteund in praktische zin dit initiatief.

Outgrowers project

Vanuit onze locatie in Ghana streven we ernaar ook de plaatselijke bevolking te ondersteunen. We hebben een aantal lokale boeren de mogelijkheid gegeven om heliconia-bloemen te kweken voor ons. Deze boeren verbouwen naast rijst nu ook wat heliconia’s op hun bedrijf. Hierbij mogen zij gebruik maken van de kennis en materialen, die wij hen kosteloos ter beschikking stellen. Voor deze boeren is dit een prima manier om naast het verbouwen van rijst wat extra inkomen te genereren.

Duurzaam ondernemen

Niet alleen in Nederland zijn we actief bezig om zo duurzaam mogelijk te ondernemen, maar zeker ook in Ghana.

Water

Water is schaars, wij gaan daarom zorgvuldig om met het beschikbare water. Veelal gaat er veel water doorheen bij de watergift van gewassen. Dit is de reden dat al onze planten aan een druppelaar staan. Op deze manier gaat er niet onnodig water verloren maar, geven we heel gericht en afgemeten water per plant.

Geïntegreerde teelt

Wij streven ernaar om het gebruik van chemische producten te minimaliseren. We werken waar kan zoveel mogelijk met biologische middelen. Ook zijn we actief bezig met het voorkomen van ziekte en plagen in het gewas. Zo staan onze planten allemaal los van de grond, zodat de planten minder ontvankelijk zijn voor diverse ziekte en plagen. Helaas zijn voor sommige ‘plagen’ (nog) geen biologische oplossingen voorhanden in Afrika en worden we genoodzaakt andere middelen in te zetten om het gewas te beschermen. Wel kiezen we hier bewust om middelen in te zetten die de biologie minimaal aantasten. Zo houden we de kwaliteit van het product op het niveau dat klanten van ons gewend zijn en resulteert onze werkwijze in een goede houdbaarheid, zonder dat de producten belast worden met chemische residuen.

Verpakking

De tropische snijbloemen en het snijgroen vanuit Ghana komen binnen in kartonnen dozen. Wij hebben geïnvesteerd in duurzaam karton, zodat de dozen in plaats van eenmalig tot maar liefst 5 keer gebruikt kunnen worden. Mochten de dozen na zoveel diensten toch te slap zijn geworden, dan worden ze bij onze kwekerij in Honselersdijk opgehaald. De gebruikte dozen worden na recycling weer verwerkt in nieuwe kartonnen producten.

Vervoer & Transport

Het luchttransport vanuit Ghana laten we uitvoeren door KLM enof Turkisch airlines. KLM zet zich in om luchtvaart steeds duurzamer te maken. Met hun ‘Footprint’ reductie programma en hun ‘Fly responsibly’ zetten zij in om de CO2 uitstoot te reduceren. Turkisch airlines staat in de top 5 van meest duurzame luchtvaartmaatschappijen gebaseerd op de ‘fuel efficiency’ 2017 (B. Graver & D. Rutherford / White paper Transatlantic Airline Fuel efficiency ranking, 2017).

Naast het transport met luchtvaart zetten wij ook in op vrachtvervoer per containerschip. De planten komend dan in een speciale container via de haven van Tema onze kant op.