Duurzaamheid

‘Een beter milieu begint bij jezelf’, zo is het maar net. Als onderneming zijn we ons bewust dat wij hier een belangrijke rol in spelen. Wij zijn dan ook actief bezig om zoveel mogelijk circulair te ondernemen. We gaan bewust om met de materialen die we gebruiken en de manier waarop we onze planten telen.

Biologische bestrijding

Op onze kwekerij in Honselersdijk wordt tijdens de teelt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van biologische bestrijdingsmiddel. Dit houdt in dat schadelijke organismen in de gewassen worden bestreden door middel van het uitzetten van natuurlijke vijanden. Zo houden we onze gewassen schoon en wordt voorkomen dat er schade aan het milieu wordt toegebracht door residuen van pesticiden in het gewas, in de bodem of oppervlaktewater. In dit proces laten wij ons intensief begeleiden door ‘Koppert Biological Systems’, specialist op het vlak van biologische bestrijding. In de kas is ook een populatie Gekko’s uitgezet, deze dieren helpen ons bij de natuurlijke bestrijding van spinnen en hun spinrag.

CO2-reductie

1 van de speerpunten binnen ons bedrijf is CO2-reductie. Wij zijn blij dat we producten produceren die van nature Co2 ruimers zijn. Het produceren van onze planten doen we dan het liefst ook zo zuinig mogelijk. Daarom zijn wij met de kwekerij in 2021 over gestapt op aardwarmte. Hierdoor hebben wij op jaarbasis 600.000 m3 minder aardgas nodig om onze kassen te verwarmen. Dit betekent een CO2-reductie jaarlijks van 1080 ton. Het doel is om zo snel mogelijk gasvrij te kunnen telen!

Water

Water is van levensbelang en iets wat spaarzaam gebruikt moet worden. Wij gaan zuinig om met ons water. Dit doen wij door 95% van ons gietwater te gebruiken in de vorm van regenwater. Hier voegen wij voedingstoffen aan toe zodat onze planten goed kunnen groeien. Het teveel aan water met voedingstoffen vangen wij weer op. Dit wordt gezuiverd met behulp van ultraviolette straling. Dit is de meest milieuvriendelijke manier om water te reinigen. Het Uv-licht doodt alle bacteriën, schimmels en virussen die mogelijk in het water zijn terecht gekomen. Na zuivering kan het water opnieuw gebruikt worden. Zo verbruiken wij zo min mogelijk water en voorkomen we bovendien dat vervuild water in het oppervlaktewater terecht komt.

Afvalstromen

Elk bedrijf heeft afval, hierin zijn wij helaas nog geen uitzondering. Wel is onze manier om afval te scheiden en te verwerken behoorlijk onderscheidend. De meeste afval in de kwekerij bestaat uit planten resten en bladeren, hiervoor hebben wij een speciale perscontainer aangeschaft. Hiermee persen we het plant afval bij elkaar, waarna het afvalverwerkingsbedrijf het eenvoudig kan composteren. De perscontainer voorkomt dat er wekelijks meerdere transport bewegingen nodig zijn om ons afval te verwerken. Dit hebben wij gereduceerd tot eens per twee maanden.

De dozen die we gebruiken voor het transport van de snij-bloemen &planten zijn gemaakt van duurzaam karton, zodat de dozen in plaats van eenmalig tot maar liefst 5 keer gebruikt kunnen worden. Mochten de dozen na zoveel diensten toch te slap zijn geworden, dan worden ze opgehaald om weer hergebruikt te worden in nieuw karton.

Dagelijks houden wij ons bezig met de circulatie van grondstoffen en afval. Bij de inkoop van producten selecteren we daar onze leveranciers op. Het gebruik van plastic tijdens de teelt en distributie hebben we aanzienlijk weten te reduceren. De teeltpotten van onze planten grote groene kamerplanten zijn gemaakt van gerecycled plastic

Duurzame Hydroplanten

Wij produceren een groot aantal grote groene kamerplanten op Hydro cultuur. Deze planten zijn zeer duurzaam en circulair. De meeste van deze planten worden verkocht onder het merk Beautanic Lifestyle mét watermeter. Wat maakt deze planten nu juist zo duurzaam?

De planten worden geteeld in een Hydropot gemaakt van gerecycled materiaal. Deze potten bevatten een gesloten teelt- en verzorgingssysteem die na de teelt, langdurig gebruikt kan worden bij de consument.

Natuurlijk substraat

De planten worden geteeld op vulkaan korrels. Vulkaankorrels zijn 100% natuurlijk en zeer duurzaam. Doordat de korrels niet verteren blijven ze altijd (her)bruikbaar. De Vulkaan korrels zorgen voor de optimale verhouding van water en zuurstof bij de wortel. Vulkaansubstraat is vrij van ziektes, schimmels en onkruiden.

100% Turfvrij

Alle grote groene kamerplanten die we produceren zijn 100% turfvrij. De meeste planten die je koopt in een tuincentrum staan in potgrond. Hoewel de samenstelling van potgrond verschilt, bestaat dit meestal voor een groot deel uit turf. Turf wordt gewonnen uit de veengronden, wat veel koolstofdioxide op slaat. Bij het winnen ervan komt er een grote hoeveelheid vrij in de atmosfeer. In de veengronden leeft een grote verscheidenheid aan flora en fauna die goed gedijen in dergelijke omstandigheden. Hoe meer we onze eigen wildernis creëren met potgrond, hoe kleiner we de leefomgeving van vogels en veel insecten maken.